Hrubá konštrukcia drevodomu: obvodové steny

Späť na blog

Ľudia oddávna milovali spojenie s prírodou, pripomína im skutočný domov, miesto odkiaľ všetci pochádzame. Príroda nás láka, upokojuje na tele aj na duši. Prináša nám všetko potrebné pre život – nielen kyslík a potravu, ale aj strechu nad hlavou. Drevo má nezastupiteľnú úlohu v našom svete aj príbytkoch. Drevodomy sa snažia o návrat k tomuto pôvodnému stavebnému materiálu a jeho výhodám. V poslednom článku (prelink na článok o základovej doske) sme sa pozreli na základovú dosku, na ktorej stojí celá hrubá konštrukcia drevodomu. Poďme spoločne ďalej budovať jeho steny.

Vztýčenie domova zo zeme do výšky

Náš pomyselný drevodom už má svoju základovú dosku. Na finálny betón sa začína ukladať na mieru opracovaný základový rám z červeného smreku, ktorý bude podkladom pre budúce obvodové steny. Každý meter je zakotvený hmoždinami. Montážnici sa ďalej chytia vztyčovania stĺpikovej konštrukcie, ktorá sa zabezpečuje konštrukčnými KVH hranolmi ruskej kvality okolo celého obvodu domu.

Praktická informácia

KVH hranol sa pri výrobe vysuší. Vďaka vysokej teplote, ktorej je počas sušenia vystavený, je drevo sterilizované od prípadných zárodkov drevokazných škodcov. Výhodou vysušenia je tiež tvarová stálosť, drevo sa nekrúti a nepraská. Ich hrúbka je rovnaká vo všetkých častiach, čím zabezpečujú dokonalú rovnosť stien drevostavieb.

Vzniknuté steny sa dôkladne previažu dvoma na sebe uloženými kovovými plátmi, tzv. pasnicami. Využívajú sa aj na previazanie obvodových stien s interiérovými. Tie sa ukotvia po dokončení exteriérových stien a na ich výstavbu sa tiež využívajú výhody červeného smreku. Po dokončení všetkých stien sa konštrukcia (rovnosť a kvalita previazania) dôkladne kontroluje. Konštrukcia sa musí zavetriť, a to duo hranolmi. Je potrebné dohliadať na správne podmienky počas dodania. V prípade zlého zabalenia počas prepravy by mohlo zlé počasie degradovať ich kvalitu.

Praktická rada

Zavetrovanie bráni vertikálnym konštrukčným prvkom v pohyboch, ktoré by v opačnom prípade mohli spôsobiť kolaps stavby. Môžete si ho predstaviť ako šikmé trámy, či oceľové alebo lanové tiahle. Vďaka zavetrovaniu získa stavba maximálnu tuhosť.

Steny nie sú len vrstvou drevených dosiek

Základnú konštrukciu stien je potrebné spevniť, aby bol skutočne odolný a svojimi funkčnými vlastnosťami sa mohol rovnať murovaným, či panelovým domom. Po celej obvodovej stene sa šróbujú vodorovné rošty vzdialené 60 cm. Rošty sa potiahnu kvalitnou paropriepustnou fóliou značky Knauf. Spoje fólií sa precízne lepia do celkov. Na dolnú časť sa v ďalšom kroku šróbuje hliníková mriežka, ktorá slúži na odvetranie.
Vzduch patrí medzi tepelné izolanty, dokonca je zadarmo, preto sa v stavebníctve teší veľkej obľube. V prípade drevodomov ho môžeme zaznamenať v nasledujúcom kroku, kde sa šróbuje vzduchová medzera z KVH hranolov. Konštrukcia sa následne oplášti certifikovanou doskou GreenBoard. Na hornú časť sa nainštaluje hliníková mriežka na cirkuláciu vzduchu. Po úspešnom zvládnutí všetkých krokov sa začne natláčať minerálna vata, ktorá slúži na tepelnú izoláciu, do stĺpikovej konštrukcie. Na konštrukciu sa pripevní parozábrana.

Praktická informácia

V jednoduchosti, parozábrana je fólia. Ale nie je len taká hocijaká! Zamedzuje konvekcii, a tým kondenzácii vody v tepelnej izolácii. Znižuje energetické straty a v neposlednom rade zvyšuje životnosť konštrukcie vďaka zabráneniu vytvorenia vhodných podmienok pre rast drevokazných húb.

Priamo na stĺpikovú konštrukciu sa montuje vodorovný rošt, ktorý slúži na inštaláciu elektrickej a vodovodnej siete. Situáciu v tomto momente preberá certifikovaný elektroinštalatér, ktorý sa postará o všetky potrebné prvky elektroinštalácie. Finálnym krokom je zaklapnutie dosky GreenBoard a jej upevnenie skrutkami.

Ako to robíme my?

U nás v Spokostav-e máme záujem poskytnúť zákazníkom pri výstavbe dokonalé pohodlie, aby vám budovanie vášho nového bývania nespôsobovalo ťažobu na srdci. V rámci doplnkových služieb vám preto vieme poskytnúť aj zavedenie elektroinštalácie. Veríme, že týmto krokom sa vám bude ľahšie spávať.

Tu kuchyňa, tam spálňa, toto bude moja pracovňa

Na vnútorné priečky sa naťahuje fólia značky Knauf, pri ktorej je opäť potrebné spoje dôkladne zalepiť. Na ňu sa montuje ekologická doska GreenBoard. Narezaná izolácia z dielne Knauf-u sa vloží do stien, znovu sa potiahnu fóliou a prelepia. Hotové steny sa uzatvoria doskou GreenBoard.

Keď už máme po čom kráčať a o čo sa oprieť, jediné čo zostáva je holé nebo nad hlavou. Každý sa rád pozerá na milióny hviezd a predstavuje si vesmírne nekonečno, no tieto spanilé predstavy rýchlo utíchnu, keď vám začnú moknúť vlasy a košeľa. V nasledujúcom článku sa spoločne pozrieme na strop a drevodom prekryjeme strechou.

Naše produkty

  • TAGY
  • Obvodova stena
  • Konštrukcia drevodomu
  • Prvky výstavby
  • Montovaný drevodom
  • Ekológia
  • Obnoviteľné zdroje